top of page

Intervju med Årets Fotograf 2023: Pia Rothmann


Gravidfotograf Pia Rothmann - Foto Veronika Stuksrud
Tekst: Kristine Ristesund. Foto:Veronika Stuksrud


Pia har utmerket seg ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Med sine bilder av gravide ‘gudinner’ har Pia Rothmann i sitt studio på Kleppestø laget magi som er vanskelig å ikke legge merke til. Som kollega og medlem i Bergen Fotograflaug er hun kjent som jenten med det store smilet, som alltid er i godt humør.

Pia har fortjent vunnet tittelen Årets fotograf 2023 i Bergen Fotograflaug med sine bilder, vi tok en prat med hun etter sommerfuglene i magen hadde lagt seg for å gratulere den premierte igjen.


Du ble kåret som årets fotograf 2023 i Bergen Fotograflaug. Hvordan føles det å vinne en slik pris? -Det var for det første veldig uventet og det tok noen dager før det sank inn. Men det er en utrolig fin følelse å bli anerkjent av sine kollegaer. Jeg er veldig stolt og ydmyk, for vi har utrolig mange dyktige fotografer i Lauget vårt. Hvorfor ble du fotograf?

-Jeg har alltid vært kreativ og hatt et behov for å skape. Male og tegne duger jeg ikke til, så da ble foto mitt kreative utløp. Jeg ville gå fotolinjen på VG, men så viste det seg at jeg ikke tålte kjemikaliene i mørkerommet(dette var før det digitale kamera). Så da ble det lagt på hyllen. I stede gikk jeg det som het Reklame, Illustrasjon og design. Men så kom det digitale kameraet og det digitale mørkerommet på banen og da kom ønsket om å bli fotograf tilbake. Jeg er selvlært og har ingen formell utdannelse innen foto. For meg er det å få utfolde seg kreativt og skape vakre og spennende minner for de jeg tar bilder av det som driver meg. Og jeg elsker alt som er annerledes.

Hva fikk deg til å satse på å fotografere gravide og boudoir?

-Jeg har vært innom de fleste sjangerene siden jeg startet i 2009, men med alderen, så ville jeg jobbe med det som gav meg mest tilbake og det jeg brenner for. Det å få jobbe med kvinner synes jeg er veldig givende og begge disse sjangeren kan være så forskjellige og så kreative, siden hver kunde er så unik. Alt fra enkle og stilfulle uttrykk til fine art og mye farger og kjoler. Og ikke minst alle de fantastiske kvinnene jeg møter som har forskjellige livshistorier på både godt og vondt. Å se gleden og stoltheten kundene mine har når de får se bildene sine, det er magisk det.

I et hav av talentfulle fotografer, hva gjør at du skiller deg ut?

-Oj, hahah….det var et vanskelig spørsmål. Kanskje det at jeg har spesialisert meg på kvinneportretter? Og at jeg liker å være annerledes?

Du har en stil som er lett å kjenne igjen, litt Hollywood og glam. hvordan fant du frem til denne?

-En av de fotografene som har inspirert meg mest er Sue Bryce og jeg har plukket opp masse fra hennes undervisning og kurs. Så er det vel det at jeg vil gi «den vanlige kvinnen i gaten» mulighet til å være litt annerledes. Våge å skille seg ut og kaste janteloven på dør og leve litt ekstra.

Vinnerbildene dine er virkelig noe for seg, med titlene gudinne med vakre gravide kvinner. Kan du fortelle noe om historien bak disse bildene?

-Tusen takk, så hyggelig å høre. Vi kvinner er jo gudinner og ganske utrolige, med eller uten gravidmagen. Jeg elsker når kundene mine våger å stå i seg selv med stolthet og glød. Alle mine bilder som jeg deltar i konkurranser med er kunde bilder. Så bildene som er sendt inn er ikke «designet» for å passe sammen eller med et formål for konkurranse. Men det er kunder som har gitt meg kreativ frihet og lov til å leke.


Har du noen gode tips til fotografene som gjerne leser dette?

-Ikke vær redd for å være annerledes. Ikke vær redd for å eksperimentere, leke og feile. Og ikke la deg styre av hva du tror andre tenker om deg. Foto er for meg veldig personlig og min egen måte å uttrykke meg kunstnerisk på. Jeg tenker foto nesten 24t i døgnet, som sikkert ikke er sunt, men dette er min pasjon og glede. Så finn din «greie» og jobb på for å bli god på nettopp det!

Nå har vi snakket litt med fotografen i deg, men hvordan er du på privaten?

-Hahaha…jeg er et kreativt rotehode og nattugle. Elsker Italia, kaffe og sjokolade. Jeg bor sammen med verdens beste kjæreste, tenk i snart 23år!! Han lar meg være litt små gal og er verdens mest tålmodig mann som hjelper med alle mine rare påfunn og prosjekter. Hunder har vært en stor del av livet vårt og selv om vi akkurat nå er uten, kommer det sikkert en pelskling igjen etterhvert. Jeg har en uvane med å adoptere dialekter og skifter dialekt alt etter hvem jeg snakker med, noe jeg har gjort siden jeg var liten. Sosial introvert, så jeg trenger mye egentid for å hente meg inn igjen og da hører jeg på musikk for å koble ut. Jeg er kreativt rastløs og kurser og lærer noe nytt hele tiden for å ikke bli lei. Om du kunne fotografert hva du ville uten begrensninger, hva ville det vært?

-Jeg er veldig fornøyd her jeg er. Jeg håper at kvalitets bildet og det å ha sin egen kunst på veggen blir mer og mer verdsatt i samfunnet. Og jeg håper at kundene vil fortsette å stole på meg og gi meg kunstnerisk frihet til å skape kunsten deres. Nå har du vunnet årets fotograf i Bergen Fotograflaug, hva er det neste på listen for deg? Hva kan vi forvente å se fra deg fremover?

-Jeg vil nok fortsette å konkurrere litt, det er min måte å kvalitetssikker arbeidet mitt, men muligens jeg prioriterer en litt spesiell innsendelse i år. Tenker jeg ikke vil røpe for mye, for da blir presset så stort. Men spennende blir det!


Sjekk ut bildene som ga Pia Rothmann tittelen "Årets fotograf i Bergen Fotografaug 2023"!

Vi gratulerer så mye med den velfortjente seieren. Ønsker du å bli med i Bergen Fotograflaug's årlige konkurranse, og muligheten til å bli Årets Fotograf? Meld deg inn i Norges Fotografforund her.

235 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page