top of page

Wanvik tok Svennebrevet som privatist

Det går flere veier til Rom, sies det. Akkurat som til fotografyrket. Noen tar svennebrevet, noen bachelor og noen prøver seg fram uten utdanning. Selv om det ofte kan gå fint uten utdanning, er det noe helt eget å kunne skryte på seg at man har svennebrevet i fotograffaget. Morten Wanvik er en av dem som valgte å ta svennebrevet som privatist etter flere år i bransjen.


Vi har intervjuet Morten Wanvik og fått lov til å poste bildene han tok på svenneprøven sin i juni 2021.

Portrettet av Morten er fotografert av Veronika Stuksrud. Bildet av danseren er frioppgaven fra den praktiske delen av svenneprøven, fotografert av Morten Wanvik.


Hvordan gikk du fram da du ønsket å ta svennebrevet i fotograffaget?

Morten Wanvik: Var litt å finne ut av når man skulle ta det som privatist. Trodde først jeg måtte ta noe fag på forhånd, men siden jeg hadde annen utdanning viste det seg at jeg ikke trengte det. Da var det mye enklere.


Jeg leste meg litt opp på udir.no sine sider om faget. Der lå det også en del tidligere gitte teoretiske eksamener som var nyttige å se igjennom. Deretter tok jeg kontakt med fylkeskommunen om hva jeg måtte gjøre og de fortalte meg om privatistweb hvor jeg meldte meg opp til eksamen. Svennebrevet som privatist består av 2 deler; en teoretisk og en praktisk. Det er ikke mulig å melde seg opp til den praktiske delen før teorien er bestått. Når resultatet fra teorien kom, tok jeg en prat med andre som har tatt svennebrevet som privatist for å høre litt hvordan man gikk frem. Jeg sendte inn en god beskrivelse og dokumentasjon på min praksis og erfaring, og når dette var godkjent var det egentlig bare å finne ledig tid til den praktiske delen. Tips: Bli med i gruppen "Foto-Fadderne" på Facebook for å komme i kontakt med andre som tar svennebrevet.


Hvordan foregikk selve prøven?

Wanvik: Først meldte jeg meg opp til den teoretiske prøven. Det var 5 timer skriftlig eksamen. Deretter måtte jeg dokumentere min praksis for å få den godkjent. Til slutt gjenstår den praktiske prøven som går over en uke og består av tre deler. En planleggingsdel, praktisk gjennomføring og en egenvurdering og dokumentasjon av arbeidet.


Den praktiske prøven inneholdt en del kjente tema og noe nytt. Det var totalt 6 oppgaver; eksteriør, interiør, portrett av hund, gruppebilde, reproduksjon av et gammelt bilde og en fri-oppgave. Fikk utfolde meg skikkelig på fri-oppgaven da jeg valgte å ta bilde av en danser som svevde i luften.


Hvorfor valgte du å ta svennebrevet etter så mange år som fotograf?

Wanvik: Selv om jeg har holdt på med foto lenge synes jeg det har en verdi å formalisere sin kompetanse som fotograf. Med et svennebrev viser man at man er en fagperson på en god måte.


Er det noe spesielt du har lært i prosessen som du ønsker å dele?

Wanvik: Man lærer av alle ting man gjør. Men det å sette ord på og dokumentere det man gjør slik at andre kan forstå det, er nyttig å ta med seg videre.


Er det slik at du nå tenker på å ta inn en lærling i faget?

Wanvik: Jeg har ikke vurdert dette tidligere, men det kan bli aktuelt om det passer.Vi gratulerer Morten Wanvik med bestått svennebrev!

Her er bildene han tok på den praktiske prøven. Sjekk ut nettsiden til Morten Wanvik her.


Ønsker du å ta svennebrevet i fotograffaget du også? Da har du 2 muligheter:

1. Søk om å bli fotograflærling hos forskjellige fotografer. 2. Ta svennebrevet som privatist om du allerede er i jobb som fotograf. Ta da kontakt med fylkeskommunen og bli med i facebook-gruppen "Foto-Fadderne" for å snakke med likesinnede.

122 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page