top of page

Intervju med Årets Lærling 2023: Hans Jørgen Hjemdal

Tekst: Lena-Therese Lie

Foto: Hans Jørgen Hjemdal


Premieringen i Landskonkurransen 2023 gikk av stabelen 14. april i år. Vår egen Hans Jørgen Hjemdal ble Årets Lærling, og vi har tatt en prat med han for å bli bedre kjent, og høre om de spennende bidragene han leverte til landskonkurransen. Gratulerer med å bli årets lærling. Hvordan føles det? Ble du overrasket? Jeg ble overrasket ja! Mest når jeg fikk ett varsel i forkant, men likevel. Det var en fantastisk følelse. Jeg visste det var stiv konkurranse basert på dem jeg kjenner som er lærlinger og studenter, så det å høre navnene passere uten å høre mitt eget var veldig spennende, litt skummelt, og mest stas.


"Inna" - Premiert i landskonkurransen 2023. Foto: Hans Jørgen Hjemdal
"Inna" - Hederlig omtale

Kan du fortelle litt om bildene du sendte inn til årets konkurranse? Hvordan landet du på akkurat disse bildene? Det var veldig lett å velge bilder til konkurransen. Ett år i forkant var jeg i Danmark på hovedforløp 2 (av 4) og fikk utfordre meg på diverse. Mye spennende, men basert på tilbakemeldingene der nede var det hvertfall ett par bilder jeg visste jeg skulle sende inn. De siste var nok mer vilkårlig plukket fra dette forløpet, for å fylle kvota. De var tilsynelatende gode nok til å få antatt, så da holder det for meg. Selv om det var ting jeg ville endret om jeg hadde sjansen til å ta dem igjen. Bildet med tittelen "Indre fred" var for eksempel bare en 15min oppgave for å teste serieblits på lang lukkertid, og kostyme og utrykk ble valgt mest på kødd. Noe gøy skal man jo ha og!

Det er spesielt et bilde som, for meg, stikker seg ut. Bildet som heter «Kvelden før deadline». Vil du fortelle litt om prosessen her? Hvordan fikk du idèen? "Kvelden før deadline" er kalt nettop det fordi det ble fotografert rett før innlevering av en av semesterets største oppgaver. Jeg hadde fått sniktitter på mine klassekameraters bilder som jeg syntes var meget imponerende, så jeg kjente presset bygge seg opp. De tre skikkelsene er en vag illustrasjon på mine lærere, selv om de bare er megasøte og snille, og skikkelsen i hjørnet er meg selv. Oppgaven het "Creativity" og skulle beskrive ett steg i våre kreative prossesser, dermed kjente jeg jo på det, da kreativitet er ett vagt begrep som er vanskelig å definere. For min del sliter jeg vel litt med å komme med idèer og føle at de er originale. Det meste vi ser og lager er inspirert av noe, ofte ubevisst, og da sliter jeg med å tro at jeg selv er 100% kreativ. Bildet var ferdig kvelden før innlevering og jeg var ganske sikker på at jeg hadde klart å fange noen følelser, om ikke annet."Kvelden før deadline" - Premiert i landskonkurransen 2023. Foto: Hans Jørgen Hjemdal
"Kvelden før deadline" - Bronse

Hva liker du best å fotografere? Jeg er veldig glad i å fotografere folk. Dette har jeg lært å jobbe med som lærling, og blir ganske fornøyd med resultatene jeg kan fremstille nå, selv om det alltid er rom for forbedring. Det er vel det som gjør at det fortsatt vil være spennende å jobbe med også. Det som fascinerer meg mest for tida er de større konseptbildene. De som arbeides kun fra en idè, eller for å vise en følelse. Dette er hvertfall det jeg har lyst til å lære mer om fremover. Idèutvikling, planlegging og gjennomføring, gjerne med storslåtte locations.


Hvordan vil du beskrive din stil som fotograf? Min fotografiske stil er veldig klassisk. Jeg jobber alltid med å bringe inn elementer jeg syns er spennende fra de mer moderne fotografene jeg kjenner, men vil nok ikke gi slipp på det klassiske elementet. Det er noe med det tidløse utrykket som gjør at det har funket i 100 år, og som gjør at det vil funke fint i 100 år til, og fortsatt være spennende og vakkert. Hva driver du med for tiden? Har du noen spesielle prosjekter på gang? For tiden jobber jeg mest med å lære meg analog fotografering, hvilket jeg syns bærer visse preg som er verdt å ta med videre. Ellers forbereder jeg meg alltids til neste landskonkurranse og dansk svenneprøve!"Pain and Passion". - Premiert i landskonkurransen 2023. Foto: Hans Jørgen Hjemdalv
"Pain and Passion" - Antatt

Siden vi er inne på svenneprøve, kan du fortelle litt om hvordan den danske svenneprøven er i forhold til den norske?

I motsetning til den norske svenneprøven der man får ett utvalg oppgaver og en uke på å gjennomføre dem, har ikke den danske noe krav om at opptakene skal være nye. Du skal møte med 25 bilder totalt. Fem personfoto, fem arkitekturbilder, fem stilleben og ti frioppgaver. Svenneprøve holdet varer i fem uker og klassen skal produsere en katalog, utstilling og print på opptil 1x1 meter. Det blir med andre ord en omfattende sak hvor man lærer og viser flere sider av faget, og jeg gleder meg som en unge til å komme i gang.

Du er student ved Medieskolerne i Danmark. Hvordan er det å være student der, og hva har det hatt å si for læretiden og utviklingen din? Medieskolerne i Viborg er fantastisk. Jeg hadde allerede vært lærling hos Hans Jørgen Brun ett år før jeg begynte, så jeg søkte på meritt og hadde lært en del om lyssetting og bildebehandling. Jeg fikk hurtig en grei forståelse for det tekniske aspektet ved fotografering, men det er jo knapt nok en brøkdel av det det handler om. Det som var utfordrende var idèutviklingen. Å få de forskjellige oppgavene og å løse dem på måter som var spennende. Der sliter jeg enda, men håper jeg får jobbet mer med det til våren!


Hvis du skulle gitt noen gode råd til lærlinger og andre fotografer som ønsker å komme på topp i landskonkurransen, hva ville du sagt? Følg med på fotografer du har respekt for. Se hva slags arbeid de utøver, finn ut hvorfor du liker det, og prøv å integrere disse elementene til eget arbeid. Bruk tida opp mot konkurransen på å lage arbeider du virkelig er fornøyd med, og gjør dem igjen om du ser feil i opptakene. Utover dette er Photoshop din beste venn, og det kan brukes til så mangt, men det må isåfall gjøres grundig."Armor of Light". - Premiert i landskonkurransen 2023. Foto: Hans Jørgen Hjemdalv
"Armor of light" - Antatt

Hva er ditt drømmeoppdrag? Drømmeoppdraget må være ett konseptoppdrag i et land langt unna. Å reise til Himalaya for å pakke med et klassisk piano på toppen av en fjellrygg eller et eller annet merkelig. Det er en drøm jeg har.


Hva eller hvem inspirerer deg?

Min største inspirasjon er Storm Thorgerson. Selv om han først og fremst var grafisk designer syns jeg albumcoverene han fremstilte for Pink Floyd, Led Zeppelin, the Cranberries og Alan Parsons Project er kjempespennende, og at han virkelig er en av de største pionerene for nyere surrealisme.Hans Jørgen sammen med resten av fotografene i Bergen som deltok på premieutdelingen tidligere i år.
Hans Jørgen sammen med resten av fotografene i Bergen som deltok på premieutdelingen tidligere i år.


Ønsker du å se flere av bildene fra Landskonkurransen 2023? Se hele resultatlisten her. Se resultatene til fotografene i Bergen her.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page